Pienpetopyynti

Vehkataipaleen Metsästysseurassa on pyydetty aktiivisesti pienpetoja jo vuosikymmenten ajan. Pyyntimenetelmiä on useita: loukkupyynti, haaskalta tapahtuva kyttäys, ajavilla koirilla ja luolakoirilla tapahtuva pyynti. Kaikki nämä pyyntimuodot ovat omalla tavallaan haastavia, mutta paneudutaan tässä niistä kenties vaikeimpaan eli luolakoiralla tapahtuvaan pyyntiin hieman lähemmin.

Luolakoiralta vaaditaan muutamia erityisiä ominaisuuksia. Koiran on oltava suhteellisen pieni: 8-11 kg. Koiralta vaaditaan myös kovaa luonnetta. Silti sen on tultava toimeen muiden koirien ja ihmisten kanssa. Nykyään suositaan ehkä enenevässä määrin terrierirotuja niiden rakenteen takia. Myös mäyräkoiria käytetään luolametsästyksessä, mutta nykyään rodun jalostus on suuntautunut ajometsästykseen, ja mäyräkoiria käytetään myös jonkin verran jälkikoirina.

Luolakoirille järjestetään taipumuskokeita keinoluolilla. Keinoluolat ovat maanpäällisiä yleensä vanerista rakennettuja putkistoja. Keinoluolassa on kokeen aikana elävä kettu, jota koiran on lähietäisyydeltä kiivaasti haukuttava muutamia minuutteja. Tässä kokeessa arvioidaan koiran kiinnostusta ja rohkeutta mennä lähelle elävää pienpetoa.

Varsinainen luolametsästys on keinoluolaan verrattuna aivan toinen juttu. Koiran täytyy uskaltautua maan alle pimeään ja kylmään supikoiran, ketun tai mäyrän kotiin. Ja se ei varmasti ole tervetullut vieras. Tässä kohtaamisessa koiran luonne joutuu koetukselle. Etenkin mäyrä on koiralle kova vastus. Myös supikoira on kehittynyt ajan saatossa kovaksi vastustajaksi koiralle. Kettu on näistä kolmesta helpoin. Kettu tuleekin usein vauhdilla ulos luolan uumenista. Tällöin on metsästäjän oltava valppaana. On lukuisia tapauksia, joissa kettu on päässyt metsämiehen yllättämään nopeudellaan ja näin pelastanut nahkansa.

Koiran lähes välttämätön henkivakuutus on toimiva luolatutka. Lisäksi metsästäjällä on oltava lapioita ja rautakanki. Usein supin tai mäyrän kanssa joudutaan jossain vaiheessa kaivutöihin. Jos peto ja koira ovat syystä tai toisesta useita minuutteja paikallaan, niin todetaan luolatutkalla sijainti ja syvyys ja kaivetaan peto pois pesästä. Tässä touhussa saattaa vierähtää useita tunteja.

Ja tähän kun lisätään se, että antoisin sää tälle harrastukselle on kunnon räntäsade ja pohjoistuuli, niin kysyy se joskus vähän luonnetta metsästäjältäkin.

Luolakoirilla metsästäminen on kuitenkin mielenkiintoinen ja haastava metsästysmuoto ja riistahoitotyötä parhaimmillaan.